Voldoende inkomen voor nabestaanden

Het betalen van de huur of hypotheek wordt voor veel huishoudens een uitdaging als de kostwinner overlijdt. Je kunt dit eenvoudig en voordelig voorkomen.

Op deze pagina

Het betalen van de huur of hypotheek wordt voor veel huishoudens een uitdaging als de kostwinner overlijdt. Je kunt dit eenvoudig en voordelig voorkomen.

Bezuinigen

Wist je dat bijna drie kwart van alle jonge ouders vreest te moeten bezuinigen als de partner plotseling overlijdt? In veel gevallen blijkt zelfs dat de overblijvende partner en de kinderen niet in dezelfde woning kunnen blijven wonen na overlijden van een ouder. Zorgelijk, maar gelukkig kun je (als je gezond bent) dit probleem eenvoudig en zonder al te grote investering oplossen.

Grote financiële gevolgen voor nabestaanden

Als een ouder wegvalt door overlijden, heeft dit vaak grote financiële gevolgen voor de nabestaanden. Vooral als dit gebeurt voor de datum dat het pensioen ingaat. Eigenlijk blijkt bijna altijd dat als een van de kostwinners voor de pensioendatum overlijdt er te weinig geld is om de terugval financieel op te vangen.

Versobering

Vroeger kon het weggevallen inkomen nog redelijk goed worden opgevangen met uitkeringen van de overheid en met een collectieve pensioenregeling. Deze regelingen zijn in de laatste jaren echter steeds verder versoberd. Zo’n driekwart van de weduwen en weduwnaars onder de 65 jaar komt bijvoorbeeld niet in aanmerking voor een Anw-uitkering (Anw staat voor Algemene nabestaandenwet) van de overheid. Via de link hieronder kan je eenvoudig controleren of je in aanmerking kunt komen voor deze uitkering.

Sociale Verzekeringsbank (SVB)

Algemene nabestaandenwet (Anw)

Inkomen na overlijden verzekeren

Een overlijdensrisicoverzekering biedt financiële zekerheid voor je nabestaanden door inkomensterugval bij overlijden te voorkomen. Met een overlijdensrisicoverzekering ontvangen je nabestaanden eenmalig (of gedurende een afgesproken periode) een bedrag als je overlijdt. Je bepaalt zelf hoe hoog dat bedrag is.

VANATOTZEKERHEID

Wat je zelf voor je nabestaanden kunt regelen

Hoeveel kost extra zekerheid voor mijn nabestaanden?

Het goede nieuws is dat je je nabestaanden heel veel extra zekerheid kunt bieden tegen een geringe investering. Hieronder vind je enkele voorbeelden van de premie die je maandelijks betaalt voor een uitkering van een geldbedrag ineens. Maar let op. Dit zijn slechts indicaties waar je geen rechten aan kunt ontlenen. De premie is altijd afhankelijk van diverse factoren zoals je leeftijd, geslacht en gezondheid.

Eenmalige uitkering
€125.000
6,- per maand
 • Leeftijd: 30 jaar
 • Partner meeverzekeren: nee
 • Duur van de verzekering: 20 jaar
 • Verzekeringsvorm: gelijkblijvend
 • Roker: nee
Eenmalige uitkering
€175.000
14,- per maand
 • Leeftijd: 30 jaar
 • Partner meeverzekeren: ja (25 jaar oud)
 • Duur van de verzekering: 30 jaar
 • Verzekeringsvorm: gelijkblijvend
 • Roker: nee
Eenmalige uitkering
€200.000
22,- per maand
 • Leeftijd: 30 jaar
 • Partner meeverzekeren: nee
 • Duur van de verzekering: 30 jaar
 • Verzekeringsvorm: gelijkblijvend
 • Roker: nee

Goed om te weten

Weduwen lopen het risico tot wel 50% van hun inkomen te verliezen. Dat komt omdat er nauwelijks nog mensen in aanmerking komen voor een nabestaandenuitkering.

Verandering van werkgever

Ook collectieve pensioenregelingen die je via je werkgever hebt afgesloten, zijn in de afgelopen jaren versoberd. Zo wordt er steeds vaker gekozen voor een zogenaamd nabestaandenpensioen op risicobasis. Dat betekent dat zodra je van werkgever verandert, je geen opgebouwde jaren meer hebt voor je nabestaandenpensioen. Bij je volgende werkgever begin je dus gewoon weer opnieuw.

Voorbeeld nabestaandenpensioen op risicobasis

Piet werkte zijn hele leven al bij dezelfde werkgever. Toen hij een interessant aanbod kreeg via een headhunter waagde hij het erop. Hij verliet zijn werkgever waar hij 25 jaar had gewerkt en ging aan de slag bij zijn nieuwe werkgever. 2 jaar daarna overlijdt Piet.

 

Zijn vorige werkgever had zijn nabestaandenpensioen op risicobasis verzekerd. Hierdoor verloor Piet na de switch zijn in 25 jaar opgebouwde nabestaandenpensioen en begon weer opnieuw. Zijn nabestaanden hebben nu slechts recht op een nabestaandenpensioen alsof Piet nog maar 2 jaar heeft gewerkt in plaats van 27 jaar.

ANW hiaatpensioen via werkgever

Soms is het mogelijk om via je werkgever als aanvulling op de pensioenregeling een ANW-hiaatpensioen af te sluiten. Deze verzekering zorgt ervoor dat je partner in ieder geval een uitkering krijgt als hij of zij niet in aanmerking komt voor de wettelijke regeling (bijvoorbeeld omdat er geen kinderen jonger dan 18 jaar worden verzorgd of doordat het salaris van de overblijvende partner te hoog is). De uitkering is dan even hoog als de maximale wettelijke uitkering. Doordat deze regeling collectief wordt aangeboden, is deze vaak erg betaalbaar.

Samenwoners moeten partnerpensioen zelf regelen

Woon je samen of ga je binnenkort samenwonen? Heb je een pensioenregeling via je werkgever? Meld je partner dan aan voor een partnerpensioen. Daarmee voorkom je dat je partner duizenden euro’s partnerpensioen misloopt als er onverhoopt iets gebeurt.

De partner van een samenwoner wordt namelijk niet automatisch verzekerd. Je moet je partner dus zelf aanmelden. In de meeste gevallen worden ook aanvullende voorwaarden (zoals een samenlevingsovereenkomst) gesteld. Hoe dat precies zit staat vermeld in het reglement van je pensioenregeling.

Heb je hier vragen over? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag!

Ondernemer

Bent je ondernemer? Dan moet je alles zelf regelen. Er is geen sprake van een pensioen via de werkgever. Bovendien heeft overlijden niet alleen consequenties voor de privésituatie. Ook zakelijk verandert er veel.

 

Veel ondernemers verwachten dat de onderneming doordraait na hun overlijden. Onderzoek toont echter aan dat binnen 4 jaar na het overlijden van de ondernemer de omzet in veel gevallen met maar liefst 60% daalt. 30% van de ondernemingen komt binnen een aantal maanden na het overlijden in betalingsproblemen. Door zaken goed te regelen voorkom je dat je nabestaanden (en zakenpartners) voor vervelende situaties komen te staan.

Uitvaartverzekering

Vaak wordt een uitvaartverzekering verward met een verzekering die voorziet in opvang van inkomensachteruitgang na een overlijden. Een uitvaartverzekering dekt echter alleen de kosten van de uitvaart.

ORV
meer informatie in deze blog

Overlijdensrisicoverzekering? Besparen!

Heb je al een overlijdensrisicoverzekering? Deze verzekeringen zijn in de afgelopen 10 jaar soms wel 60% goedkoper geworden.

Deze berichten vindt je misschien ook interessant

Kennis maken?

Ontdek hoe wij jou kunnen helpen met persoonlijk advies op maat. Geen ingewikkeld gedoe, maar een betrouwbare partner die het beste voor jou en je portemonnee zoekt.